Prăjitură cu vișine zmeură sau afine după rețeta de lichiu a bunicii. Lichiu cu fructe ca la Sibiu, cu cremă de smântână. O plăcintă făcută după o rețetă săsească veche din Transilvania – hencleș, Hanklich sau Henklesch cu fructe. Cum se face prăjitura cu vișine și zmeură? Aluat pentru plăcintă cu fructe și cremă.
O prăjitură simplă și gustoasă cu fructe de sezon. Un aluat dospit simplu și o crema fină din smântână și ouă. Fructele pot fi la alegere: vișine, cireșe, piersici, caise, prune, coacăze sau alte fructe de pădure etc.
Unele variante de lichiu prevăd o cremă din gris cu lapte, smântână și ouă. Am făcut această prăjitură cu vișine zmeură sau afine la Festivalul de Jazz din Sibiu. A fost degustată atât de amatorii de jazz cât și de fanii Savori Urbane veniți special pentru a ne întâlni.
Iată cât de faină e o felie din această prajitură cu vișine zmeură și afine proaspăt scoasă din cuptor.
Rețeta de bază este cea a hencleșului săsesc cu stafide, unt și smântână – vezi aici.
Vara se pun fructe proaspete în locul stafidelor (în special prune). Eu am ales să pun vișine și zmeură plus câteva afine. O combinație de vis! Am copilărit în Sibiu, orașul natal al mamei mele, iar bunica și străbunica m-au răsfățat cu aceste bunătăți locale.
Deoarece eu am copt 3 tăvi de hencleș și 3 tăvi mari de prăjitură cu vișine zmeură sau afine am decis să vă dau ingredientele pentru una singură (de 33 x 42 cm – tava mare a cuptorului).
Comentarii
Trimiteți un comentariu